רגישות, נוקשות וכאב שרירים


תופעה מוכרת לעוסקים בפעילות גופנית בכלל ובאימון במשקולות בפרט (בגלל הפעלתן של קבוצות שרירים קטנות, בעצימות גבוהה) היא, רגישות, נוקשות, או כאבי שרירים כתוצאה מהאימונים. התופעה  עלולה להופיע במהלך הפעילות, בסיומה, או כעבור מספר שעות ואפילו בחלוף יום או יומיים מתום הפעילות הגופנית.

 ניתן לחוש בכמה סוגי "רגישויות" בשריר וחשוב שהמתאמן ידע להבחין ביניהם:
1
בעת הפעילות הגופנית – בעיקר כאשר עצימות המאמץ גבוהה, כמו בביצוע החזרות האחרונות של התרגיל, עשויה להופיע תחושת "צריבה" בשריר. תחושה זו נובעת מהצטברות של חומצת חלב  (כתוצאה מחילוף החומרים האנאירובי). לפעמים קיימת גם תחושת נפיחות, מלאות ונוקשות בשרירים בגלל הרחבת כלי הדם והצטברות דם ונוזלים בשרירים. תופעות אלה חולפות ללא כל בעיות תוך זמן קצר – דקות ספורות עד שעה מתום האימון.
2. רגישות ונוקשות בשרירים, כעבור 12 עד 24 שעות מתום הפעילות הגופנית – הסיבה המדויקת לתופעה זו אינה ברורה לחלוטין, ההסבר המקובל על מרבית המומחים הוא שאלה הם קרעים קטנים (מיקרוסקופיים) בסיבי השרירים, ברקמות החיבור ובקצוות העצבים. בדרך כלל, רגישות נוקשות זו חולפת כעבור יומיים-שלושה בלא כל נזק לשריר.
ראוי לציין שתגובת השרירים הזו מראה, שהשרירים נמצאים בתהליך של הסתגלות לעומס הגופני המוטל עליהם והשרירים מתפתחים ומתחזקים.

 תופעה זו של רגישות ונוקשות בשרירים המופיעה לאחר 12 שעות מתום הפעילות, אינה מתרחשת תמיד ולא אצל כל המתאמנים. מתי ואצל מי ניתן לצפות לתופעה זו:

• אצל מתאמן בתחילת תקופת פעילותו הגופנית. ככל שכושרו הגופני של המתאמן ישתפר תהיה התופעה נדירה יותר.
• אצל מתאמן שחזר להתאמן לאחר הפסקת פעילות גופנית ממושכת.
• לאחר ביצוע תרגילים חדשים ובלתי מוכרים. כלומר, בעקבות אימון לקבוצות שרירים שבדרך כלל אינן מאומנות.
• לאחר אימון בעצימות גבוהה, שבו הועלה העומס בחדות רבה, כמו: תוספת משקל, עלייה במספר החזרות והמערכות, או בהארכת משך הפעילות.

 

 
האם כדאי להמשיך להתאמן למרות הרגישות והנוקשות בשריר, או לחכות יומיים-שלושה עד שהכאב יחלוף? התשובה היא חד משמעית – רצוי להמשיך להתאמן, למרות הרגישות ותחושת הנוקשות בשרירים. זאת כיוון, שהפעילות הגופנית מגבירה את זרימת הדם בשריר ולכן מחישה את תהליך ההתאוששות. כמובן, שבמצב זה, התרגילים צריכים להיות ברמת קושי נמוכה יותר מזו שהמתאמן רגיל לבצע. לאחר מספר דקות  של פעילות ירגיש המתאמן הקלה בביצוע התנועה והשרירים יהיו פחות רגישים ונוקשים.

3. כאב שרירים – קיים שוני משמעותי בין שתי הריגושיות שתוארו לעיל, לבין כאב שרירים.
כאב בשריר, מאופיין בתחושה חדה וחריפה של כאב, תוך כדי ביצוע הפעילות הגופנית. כאב מסוג זה (שהוא אינו שכיח), מצביע על פגיעה בשריר, בדרך כלל מתיחה בשריר, או קרעים קטנים בסיבי השריר. ברוב המקרים, זו תוצאה של עומס רב מידי (משקל גבוה, חזרות ומערכות רבות), או ביצוע לקוי של מיומנות התרגיל. במקרה כזה, על המתאמן להפסיק מיד את פעילותו הגופנית, לקרר את אזור הכאב (קרח) ולהיבדק אצל רופא. התאוששות מכאבי שרירים (פגיעות) נמשכת כמה ימים, ואפילו מספר שבועות. במרבית המקרים, לאחר ההחלמה המתאמן חוזר לפעילותו הרגילה ללא מגבלות.

 התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.